domingo, 3 de noviembre de 2013

Salvados: "Camino de corrupción"

Data: 24-11-2013
Programa: Salvados

Aquest programa emès el 3 de novembre del 2013, tracta de la corrupció i del dèficit públic espanyol, s’entrevista a diversos personatges que viuen aquesta problemàtica des de diferents perspectives.

Continguts del programa:

1ra Entrevista: Manuel Villora
A l'entrevista parla de les empreses que obtenen grans beneficis a partir de donacions i perjudiquen la població.

2na Entrevista: Carmen Lobo (Exconcejal de l'ajuntament de Camas).
Explica com un empresari va intentar subornar-la perquè votés la proposta de la seva empresa de construir habitatges i construccions luxoses en una zona de la ciutat, quan els ciutadans demanaven que es construïssin obres públiques. Carmen Lobo: “Lo que hace falta es dinero para la comunidad no tantas cosas de lujo , la gente no viviria aquí”. Mostrant una actitud de molta valentia denuncia el cas, gravant la conversa amb els empresaris: “Puse mi Mp3 particular metido en la funda de las gafas, para grabar la conversación de soborno”. La Carmen no accepta els diners que li oferien i vota en contra d’aquesta proposta “Yo me hubiera llevado 6 millones de euros i tres pisos de lujo”. Gràcies a l’actitud de la Carmen es va detectar el cas de corrupció. Els empresaris van voler ferir físicament a la dona, després que aquesta es negués a votar a favor, però la Carmen va pensar que el que feia era el més correcte, ja que, com ella diu i citem textualment: “Ese dinero lleva el nombre de todos los contribuyentes, los que hubieran cogido el dinero son corruptos"

3ra Entrevista: Interventor de Cantàbria
Comenta les múltiples dificultats en que es troben els interventors o funcionaris de l'estat, per poder dur a terme la seva tasca correctament, ja que a vegades són denunciats pels alcaldes per ser “interceptors” dels seus objectius, i la seva paraula no té gens valor. “Los interventores carecemos de jerarquia, no disponemos de ningun órgano superior para quejarnos. No tenemos poder para ejecutar lo que pensamos que esta mal hecho,contràriamente, es el ayuntamiento el que los pone en el puesto para hacer-lo”.
Segons aquest interventor de Cantàbria un 10% de persones han participat en la corrupció de Castro Urdiales (ciutat on s'està realitzant l'entrevista).Conclou dient: “Si un juez no hubiera aceptado mis informes, la trama de corrupción hubiera quedado inmune”.


4a Entrevista: Pablo Crespo (Exsecretari de l’organització del PP a Galícia).
És un corruptor, el qual es considera el segon principal culpable del cas Gürtel, ja ha patit condemnes a presó i segons ell, tot va ser un muntatge des del partit socialista.
A l'entrevista explica com tots els partits d’Espanya es financen irregularment és a dir, amb diners no declarats. Afirma que quan ell era al PP, el 65% del finançament era de forma irregular i 35% eren diners declarats: ”Havia sobresueldos en el PP, no lo denuncie porque prometi confidiencialidad”, recaudaven diner negre amb donatius d’empreses en carpetes “20% de los donativos totales en un partido politico eran de empresarios”.“Si un empresario me daba dinero, no sabía si le habian prometido algo por él, no tenia capacidad de saberlo”. Ell declara que tota l’estructura del partit, incloent el president, coneixien la forma de finançament corrupte que es donava, tots tenien assumit que aquella era la forma de finançament, formalitzat des dels anys 80. En resum, recaudàven diner negre gràcies a les empreses que donaven donatius en metàl·lic.
Per acabar, afirma que molts partits actualment reprodueixen aquest mètode de corrupció.

Frases importants i puntuals del programa:
“Que a una persona de 90 años no se le pueda hacer una operación quirúrgica no es más importante que si una entidad financiera quebrase”.“El dinero para los bancos ha servido para sus deudas, y si nos pusiéramos 20 personas en cola delante de un banco pidiendo dinero, cerraríamos el banco”.
“Gran parte de bancos de España han engañado a la ignorancia i confianza de la gente, el cliente está el último de la fila del conocimiento en que el banco vende”.
"La corrupción son obras a cambio de dinero, el 1% del PIB europeo se pierde por corrupción, 10 mil millones de euros al año en españa”.

Característiques que fan que sigui un bon comunicador:
Jordi Évole manté una postura de respecte constant cap a l’entrevistat. Fa preguntes adequades per tal d’aconseguir extreure la màxima informació possible. Intenta arribar al punt on l’entrevistat li acabi explicant allò que en un principi no volia. Escull de forma acurada totes les preguntes i les formula de manera que provoca que l’entrevistat reflexioni sobre el que diu i si no té raó, acabi contradient-se. Tot això ho aconsegueix informant-se del tema, és a dir, cal que el periodista sàpiga de què parla per tal de reconduir i dirigir la conversa a un objectiu concret. Tracta temes d’actualitat i que inquieten i interessen a la majoria de la població. També és important, però, el llenguatge no verbal, és a dir, el periodista s'acompanya de gestos per tal de transmetre el missatge. En aquest programa en concret, entrevista a diferents personatges que viuen la corrupció des de diferents punts de vista, d’aquesta manera pot gaudir d’una major diversitat d’opinions.
A continuació posarem dos vídeos de dues de les entrevistes que ens han semblat més significatives d'aquest programa de Salvados:

           

                                           Entrevista a Carmen Lobo


            

                                            Entrevista a Pablo Crespo

Salvados

No hay comentarios:

Publicar un comentario